Фасетите и техните предимства

Кога са ни необходими фасетите?

Ако вече сте се запознали с евентуалните минуси на фасетите, тогава всички тези изброени фактори могат да послужат като причина за размисъл за тези, които вече имат добри, в смисъл, здрави зъби и искат да направят процедурата само в името на перфектната усмивка. Пациентите, на които са предписани фасети, поради патологии, рядко се плашат от тези недостатъци.

Показания за монтаж на фасети

Лекарят може да предпише фасети, ако пациентът има следните проблеми:

 • неравномерно съзъбие,
 • наличието на междузъбни пространства,
 • неправилна форма на зъбите
 • увреждане на емайла,
 • обезцветяване на емайла на зъбите.

В някои случаи, когато има леки кривини, брекетите могат да бъдат пропуснати в полза на композитни фасети. Но, все пак, такова решение трябва първо да бъде одобрено от ортодонта. Случва се отделен зъб да не е крив, а просто да има непропорционална форма, което също се решава с поставяне на фасети. Увреждането на емайла включва пукнатини и чипове. Също така, клиновидни дефекти и абразия под втора степен стават причина за зъбна фасета.

Може да има много причини за наличие на обезцветяване на емайла на зъбите. Например, често той става неравномерен след поставяне на пломба. В случай на ремонтиране на дъвкателни зъби, разположени отзад, това обикновено не се обръща внимание. Но „зацапването“ на резците и кучешките зъби причинява психологически дискомфорт. В допълнение, потъмняването възниква поради травма или поради лечение с антибиотици с високо съдържание на тетрациклин. Излишъкът от флуор също води до негативни последици под формата на флуороза. Началният стадий на дисплазия на емайла също може да бъде коригиран с наслагвания.

Кои са основните фактори, възпрепятстващи тази процедура:

 • значителна част от зъба е разрушена;
 • по-голямата част от повърхността му е запечатана;
 • абразията е достигнала втора степен или по-висока;
 • наличие на бруксизъм;
 • заболяване на венците;
 • неправилно захапване;
 • липса на зъби отстрани.
Противопоказания и ограничения за поставянето на фасети

Индикациите за поставяне на фасети имат важно условие – всички дефекти и патологии не трябва да бъдат прекалено пренебрегвани.

Как се случва процесът на поставяне на фасети

Преди поставянето на фасетите се отстранява малък слой твърда тъкан от външната страна на зъба. Но, ако от него е останало малко, тогава индикацията ще бъде инсталирането на корона. В случай на голяма запечатана площ, при отстраняване на слоя съществува риск от значително разрушаване на зъба. В допълнение, фасетите са най-добри в контакт с естествената зъбна тъкан – фиксацията е по-лоша в изкуствените зони. Но дали да се поставят фасети с пломби, може да се определи само от лекар, тъй като съвременните технологии позволяват да се заобиколят много трудности. Същото може да се каже и за изтриването. Ако намаляването на дентина вече е навлязло във втория етап, тогава е възможно фасетите да трябва да бъдат изоставени в полза на короните. Но и тук ситуацията първо трябва да бъде оценена от експерт.