Произход на персийски килими

Ахарски персийски килими

Подобно на много други известни персийски килими, ахарските са кръстени на своето племе. Те са родени в малко селце близо до Тебриз и Карабах близо до северозападен Иран. Хората Ахара са били предимно тюрко-персийски племена с полуномадски навици. Ахарските килими обикновено са малки и дълги. Те съдържат предимно земни тонове, цветове на ръжда, топли червени и сиви. Подобно на повечето други села в Иран, производството на персийски килими е стара традиция и една от основните индустрии в този регион. Моделите на персийските килими Ahara са предимно геометрични, какъвто е случаят с повечето килими от тази част на Иран. Традиционният персийски килим от Ахар е истинско произведение на племенното изкуство, което ще ви донесе топлина и щастие в новия му дом.

 

Арак килими

Персийските аракски килими първоначално са създадени в Арак, известен преди като Султанабад, столицата на провинция Маркад, разположена на високото плато на централен северозападен Иран. Този изключителен ръчно изработен персийски килим е красив и ще добави блясък и прекрасни цветове благодарение на уникалните си топли мотиви. С древната история на този град производството на килими датира от 17-ти век. Въпреки че са направени някои промени в оригиналния дизайн, Arak все още произвежда невероятни полуплеменни, известни като „селски“ килими, подобни на тези, направени от техните предци преди повече от две хиляди години. Повечето от елементите на този персийски килим имат древна история и са изпълнени с дълбока символика.

Ардебилски персийски килими

Персийските килими Ardabil произхождат от древен персийски град, разположен в северозападен Иран с променлив планински пейзаж. Ръчно изработените  Ardabil се произвеждат повече от 2000 години. Килимите Ardabil се произвеждат основно в селските райони, но са с фабрично качество. Поради местоположението си турското влияние е много силно върху местната култура, въпреки че този исторически град е от персийски произход.

Персийските килими Ardabil имат много атрактивни дизайни, включително изпъкналия дизайн на Herati (Mahi), който включва централен диамантен медальон, заобиколен от малки рибки.