Подово отопление

Водното подово отопление (TP) от своя страна, в сравнение с радиаторите, технически представлява твърда или гъвкава тръба, равномерно положена на пода. Отгоре се изсипва  бетонна замазка (мокър метод) или се маскира между дървени трупи (сух метод). Тръбите са свързани към котела чрез колектора и помпата, без които топлият под не би могъл да работи.

Ние сме фирма за радиатори Тотал Терм ООД. Местоположението ни е в София п.к.1505, кв. Редута, ул. „Атанас Узунов“ 59 (близо до зала „Фестивална“). Обадете ни се: +359 2 971 7007. Очакваме Ви.

Схема на система за отопление на дома с помощта на топъл под.

Подово отопление

Основната разлика между отоплението на къща с конвенционални радиатори и подово отопление не е в технологията или оборудването, а по принцип прехвърлянето на топлина.

Топлината от отопляваното оборудване към околната среда се предава по два начина – конвекция и топлинно излъчване. Конвекция означава загряване на въздуха, който се движи из стаята, носи топлина, пренася я на предмети и хора. Радиацията или топлинните вълни не загряват въздуха, а директно предмети и хора.

Отоплителни радиатори

Основният принцип на отопление на къща с радиатори е конвекция. Радиаторите загряват въздуха, който влиза в контакт с тях. Загрятият въздух се издига, движи се около къщата, отоплявайки хора и предмети. Директният ефект върху обектите на топлинно излъчване, идващи от радиатори, е незначителен.

Принципът на пренос на топлина от отоплителни радиатори.

Топъл под

За разлика от радиаторите, топлите подове отопляват къща по различен начин. Основният принцип за повишаване на температурата в къща с подово отопление е радиацията. Топлинните вълни директно отопляват хора и предмети в къщата. Въздушната конвекция също присъства, но като допълнителен ефект при отоплителните радиатори.

В къща с водно подово отопление (TP) максималната концентрация на топлина е под, а не под тавана. Загряването на основата дава комфортна топлина, която се концентрира в дъното на стаята и затопля краката. Когато краката са топли и няма течение, това е по-добре за здравето, по-безопасно за децата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *