Отговорна ли е професията финансов мениджър

Желаещите да работят професията финансов мениджър имат дълъг и труден път към върха на кариерната стълбица. Най-предпочитаният вариант за стартиране на кариера в тази област са стажовете във фирмите Big Four (четирите най-големи компании в света, предоставящи одиторски и консултантски услуги: PricewaterhouseCoopers, Deloitte Touche Tohmatsu, Ernst & Young, KPMG). При такъв стаж начинаещ специалист може да натрупа трудов опит и да разшири професионалния си хоризонт. Тези компании по правило лесно приемат висшисти и специалисти без трудов стаж. Друг вариант за стартиране е да работите като помощник или помощник на финансов мениджър. Освен това, най-добрите стажанти (асистенти / асистенти) могат да бъдат повишени първо до финансов консултант или вътрешен одитор, а след това до финансов мениджър.

Финансовият мениджър се явява една от „антикризисните“ професии, за които има търсене дори в периоди на икономически спад. По-специално, те са наети да решават проблеми като оценка и превенция на риска, управление на проблемния дълг в банките и проблемните активи като цяло.

По този начин професията на финансов мениджър е търсена и престижна независимо от промяната в етапите на икономическия цикъл. Само най-добрите постигат успех във финансовия сектор. Тези, които имат голям запас от знания, умеят бързо да се адаптират към промените и са готови постоянно да се усъвършенстват както в професионален, така и в личен план.

Четете тук https://skillception.com

За професията финансов мениджър

Финансовият мениджър е отговорен за управлението на паричните ресурси на предприятието – управление на финансовите потоци на бизнеса, за финансовото планиране и отчитане. Целта на финансовия мениджър е да увеличи печалбите на компанията. Финансовият мениджър е добре запознат с целите на бизнеса и поема задачата да планира парични и непарични парични потоци, той взема решения за разпределяне на средства, получаване на заеми и бюджетно планиране.

Малко по-подробно за финансовия мениджър

Той е организационен специалист. Обикновено финансовият мениджър контролира определено звено, отдел във фирмата, в предприятието и няколко служители могат да му бъдат подчинени. Професията на мениджър предполага такива специализации като мениджър-мениджър, мениджър за връзки с клиенти, рекламен мениджър, мениджър на персонал и др. Ключови компетенции: способност за работа с хора, грамотност, способност за бързо вземане на решения. Финансовият Мениджър буквално означава „мениджър“, човек, който управлява хора, ресурси, информация, финанси и др. По правило мениджърите са различни специалисти, които изпълняват отговорни функции, които изискват независимост при вземане на решения. Например: HR мениджър, офис мениджър, логистичен мениджър, мениджър по реклама, маркетинг мениджър и т.н.

Ще бъдат ли търсени в бъдеще финансовите мениджърите?

Необходимостта от мениджъри ще продължи и в бъдеще: някой трябва да проумее терабайти информация, която запълва живота, и да взема ефективни решения въз основа на тези данни. Пространството на управленските задачи само ще се разширява. Къде ще летят дронове и дали ще бъдат дронове или друг метод за доставка; Време ли е да променим технологията, на която се основава бизнеса на компанията и кои инженери са способни да осигурят такъв преход? Само добре обучени, многостранно образовани, основно финансовите мениджъри могат да отговорят на тези въпроси.

На разположение на всяка организация има финансови ресурси, които трябва да бъдат управлявани възможно най-ефективно. За целта има финансов мениджър – служител, фокусиран върху печалбата и подобряването на благосъстоянието на предприятието. Каква е професията на финансов мениджър: отговорности, образование и необходимите лични качества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *