Значението на витамин D за нашия организъм

Какво представлява витамин D?

Витамин D е мастноразтворим витамин, който е от съществено значение за поддържането на здрави и силни кости. Известен е още като „витамин на слънцето“. Той се произвежда, когато кожата е изложена на ултравиолетовите лъчи на слънцето. Намира се също в добавките и някои храни. Повечето хора трябва да бъдат на слънце в продължение на 5 до 30 минути поне два дни в седмицата, за да могат телата им да произвеждат достатъчно витамин D. Необходимото време също зависи от метеорологичните условия и сезоните. Значението на витамин D за нашия организъм е голямо. 

Формирането, растежът и развитието на скелета започва още преди раждането на бебето и продължава до пубертета. Как костната система се укрепва и формира през първите години от живота на детето, определя здравето на костите за цял живот. Витамин D е основен компонент за правилното формиране, растеж и развитие на костите и зъбите. Витамин D е незаменим партньор на калция, който помага на костите на бебето да се развиват правилно.

Основният градивен елемент на костите и зъбите е калцият. За да се оформи правилно скелетът на детето, е необходимо калцият да влезе в тялото и да се усвои. Витамин D помага за усвояването на калция.

Тези два елемента са съюзници. Те винаги работят по двойки, като зъбните колела на един и същ часовников механизъм: премахнете една и системата започва да се проваля. Витамин D насърчава усвояването на калций от червата в кръвта и натрупването на калций в костите. Можете да консумирате храни, богати на калций, колкото искате, но при липса на витамин D тялото просто не може да усвои калция.

Откъде идва витамин D?

Витамин D не се намира в много храни, освен ако не са обогатени, като мляко, кисело мляко, соево мляко и зърнени закуски. Малки количества витамин D се намират в източници като мазна риба, телешки черен дроб и гъби.

Нашето тяло произвежда витамин D, когато кожата ви е изложена на ултравиолетови B (UVB) лъчи на слънце. За повечето хора е достатъчно 5 до 30 минути излагане на кожата на лицето, ръцете, гърба или краката (без слънцезащитен крем) два пъти седмично.

Какво е значението на витамин D?

Нашето тяло се нуждае от витамин D, за да абсорбира и използва калция, който поддържа костите и зъбите ни здрави и е от съществено значение за нормалното съсирване на кръвта и мускулната и нервната функция.

Дефицитът на витамин D може да възникне, ако не получаваме достатъчно излагане на слънце. Ако бъбреците не могат да превърнат складовата форма в активна форма или ако не можем да усвоим витамин D, поради проблеми с храносмилателната система.

Въпреки че излагането на слънчева светлина е основният източник, има ежедневна диетична нужда от витамин D. Тя се определя според възрастта както за мъжете, така и за жените.

Човешкото тяло абсорбира витамин D3 малко по-добре от D2, но повечето проучвания показват, че всеки тип осигурява достатъчно витамин D, ако следвате указанията на етикета или съвета на Вашия лекар.

Няма да намерите много храни с високо съдържание на витамин D, но те съществуват. При комбинация с правилните упражнения те са чудесен начин да поддържате организма си здрав!

Хранителни добавки с витамин D

Витамин D се предлага и като хранителна добавка, самостоятелно или в комбинация с други хранителни вещества. Например, калциевите добавки обикновено съдържат витамин D. Добавките с витамин D по принцип са безопасни. Важно е обаче да следвате указанията на етикета и да ги дръжте далеч от малки деца.

Въпреки че витамин D не се намира в много храни, можете да видите, че има някои вкусни опции. Имайте това предвид, особено в онези мрачни зимни дни, но не забравяйте да се възползвате от основния източник на витамин D. Стоенето навън при слънце, за 10 минути дневно, може да направи чудеса за Вашето здраве.